25,00zł – 60,00zł
Najjaśniejszy wśród miodów, słomkowy, prawie przezroczysty – wydawać by się mogło, że chce być niewidoczny. Powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej potocznie nazywanej akacją. Nektar z akacji zbierany jest przez pszczoły w maju, w tym czasie podczas wieczornych spacerów możemy wyczuć jej intensywną woń. Czas kwitnienia akacji to dla pszczół okres bardzo wytężonej pracy, w ulu dochodzi do zmiany priorytetów. Pszczoły ograniczają wychów kolejnych pokoleń na rzecz intensywnych zbiorów nektaru.
Wszystko, co piękne przemija, także pięknie kwitnące akacje, które cieszą nasze oczy przez zaledwie 10 dni. Akacja przybyła do nas z Ameryki Północnej w XVII wieku. Kora pnia i konarów jest twarda i głęboko bruzdowana, spękana. Drzewa te posiada bujną koronę, owalne liście i ogromną ilość kwiatów. Są wrażliwe na przymrozki, niskie temperatury w nocy mogą spłatać pszczelarzom i pszczołom psikusa i przemrozić pąki kwiatów.
Miód akacjowy w stanie płynnym jest bardzo jasny, a po skrystalizowaniu ma barwę kremową. W smaku jest wyjątkowo łagodny, przez co jest szczególnie polecany dzieciom. Dzięki dużej zawartości fruktozy, miód akacjowy charakteryzuje długi czas krystalizacji, nawet rok. Osoby, którym zaleca się wyeliminowanie z diety sacharozy, po konsultacji z diabetologiem, mogą słodzić napoje i potrawy właśnie miodem akacjowym. Miód ten ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, koi i uspokaja w okresach przemęczenia. Zalecany jest w okresach rekonwalescencji i regeneracji. Świetnie się sprawdzi u osób, których układ pokarmowy jest wrażliwy.