Mleczko pszczele

Mleczko pszczele to pokarm powstający w gruczołach gardzielowych młodych pszczół. Kamicielkami zostają robotnice w wieku pomiędzy 5 a 15 dniem swojego życia. Wówczas w wyniku prawidłowego odżywiania, czyli spożywania dużej ilości pyłku kwiatowego gruczoły uaktywniają się. Rozpoczyna się produkcja mleczka, a liczba karmicielek regulowana jest ilością czerwiu. U starszych pszczół gruczoły produkujące mleczko pszczele zanikają. Oczywiście w myśl zasady „bądźmy elastyczne” jeśli w roju zabraknie pszczół w odpowiednim wieku, u starszych pszczół gruczoły gardzielowe mogą zostać odtworzone i w dobie kryzysu zaczną produkować mleczko pszczele – tak się dzieje każdej wiosny, gdy po zimie do wykarmienia nowego pokolenia przystępują seniorki.

Mleczko pszczele jest pokarmem wysokobiałkowym, niezbędnym do karmienia potomstwa. Co więcej, od ilości i jakości mleczka dostarczanego larwom pszczelim zależy ich dalszy rozwój, a finalnie to, jaką rolę będą pełnić w roju. W rodzinie pszczelej z jaj zapłodnionych wykluwają się larwy przyszłych samic, o tym czy będą to samice płodne, czyli matki czy niepłodne, czyli robotnice, zależy od tego jak długo jest karmiona mleczkiem pszczelim. Larwa przeznaczona na matkę otrzymuje mleczko 10 razy częściej niż pozostałe, co wywołuje złożone biochemiczne reakcje, których wynikiem są rozwinięte narządy rozrodcze u matki pszczelej. Robotnice i trutnie są karmione mleczkiem pszczelim przez pierwsze 3 dni po wykluciu z jaja. Potem są karmione mieszaniną pyłku i miodu. Matka pszczela jest karmiona mleczkiem pszczelim przez cały okres rozwoju larwalnego, a potem także przez całe życie (wyjątek to przygotowanie do rójki, kiedy robotnice ją odchudzają – wtedy karmiona jest miodem).

Dla ludzi mleczko pszczele jest również produktem bardzo cennym. Wykorzystywane jest jako dodatek w wielu produktach kosmetycznych ze względu na zawartość składników odżywczych tj. witaminy, aminokwasy i mikroelementy. Ma działanie antyoksydacyjne, czyli reguluje liczbę wolnych rodników, których nadmiar prowadzi m.in. do szybszego starzenia się skóry, zachorowań na nowotwory, zaćmy, zapalenia stawów. Ze względu na działanie regeneracyjne mleczko pszczele zalecane jest w rekonwalescencji, w leczeniu chorób skóry, miażdżycy, niektórych chorób nerek. Ma również działanie przeciwzapalne, dlatego znajdziemy je w produktach przeznaczonych dla osób z problemami skórnymi, takimi jak trądzik czy egzema. Mleczko może być stosowane zarówno zewnętrznie poprzez wcieranie w skórę lub wewnętrznie poprzez spożywanie. Przed rozpoczęciem spożywania mleczka pszczelego, warto zaczerpnąć opinii lekarza szczególnie gdy chorujemy na choroby przewlekłe typu cukrzyca, miażdżyca.

Wygląd i konsystencja mleczka pszczelego przypominają gęsty jogurt. Jego smak jest cierpki, niezbyt smaczny. Świeże mleczko możemy kupić w hodowlach matek pszczelich, jeśli oferują taki produkt do sprzedaży. Świeże mleczko przechowuje się w lodówce. Dostępne jest również w formie liofilizowanej i mrożonej.