Miód rzepakowy

Jest jednym z najwcześniej pozyskiwanych miodów – jego zbiór przypada w połowie maja. Pszczoły, przeznaczone do zbioru miodu rzepakowego, w tym okresie tworzą silne roje. Kluczowa w tym czasie jest dobra pogoda, umożliwiająca wydzielanie nektaru i jego transport do ula. Miód rzepakowy zawiera więcej glukozy niż fruktozy. To dlatego jest bardzo słodki i  szybko krystalizuje. W ciągu dwóch tygodni od rozlania patoka zamienia się w krupiec. Czysty miód rzepakowy w formie płynnej ma kolor słomkowy, a po skrystalizowaniu przybiera barwę prawie białą. 

Miód rzepakowy zawiera dużo żelaza(które jest składnikiem hemoglobiny i transporterem tlenu w ciele człowieka), a także sporo boru – niezbędnego do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony. Z kolei zawarta w nim glukoza wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego oraz rozszerza naczynia wieńcowe, powodując lepszy przepływ tlenu i składników odżywczych. Miód rzepakowy wspiera leczenie schorzeń wątroby, serca, nerek i dróg moczowych.