Jest miodem bardzo ciekawym. Jego barwa i smak zmieniają się w zależności od pory roku, w której jest pozyskiwany. To zapach i aromat kwitnących wówczas kwiatów tworzą jego bogaty bukiet smakowy. Miody wielokwiatowe wiosenne są jasnokremowe i mają delikatny smak. Często w swoim składzie mają nektar wierzby, kwiatów drzew owocowych czy mniszka lekarskiego. Miody zbierane latem są ciemniejsze, o barwie najczęściej herbacianej i o bardziej wyrazistym smaku. Można w nich wyczuć lekką nutkę lipy, białej koniczyny, maliny, kwiatów łąkowych, a nawet gryki.
Miody wielokwiatowe są cennym źródłem zróżnicowanych składników odżywczych. Warto spożywać miody pochodzące z rejonu, w którym mieszkamy. Zawierają one bowiem pyłki roślin, które towarzyszą nam na co dzień. Nie bez powodu polecany jest jako uzupełnienie w leczeniu chorób alergicznych górnych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa lub katar sienny. Spożywanie tego miodu pomaga chorym na uodpornienie się na występujące w okolicy pyłki-alergeny. Miód wielokwiatowy warto spożywać również w stanach przemęczenia i braku energii, a także wyczerpania psychicznego organizmu.