![]() ![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
Pasieka![]() |
Miód | Wosk | Propolis | Pierzga | Mleczko | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
||||||||
Cuda z ula![]() |
Mleczko pszczele to galaretowata substancja o kremowej, połyskującej barwie i cierpkim smaku. Wytwarzana jest przez młode, 3-9-dniowe pszczoły robotnice w ich gruczołach gardzielowych. To właśnie mleczko decyduje o tym, czy z larwy rozwinie się pszczoła robotnica czy królowa. Najprawdopodobniej decyduje o tym zawartość hormonu juwenilnego, który odpowiedzialny jest za przeobrażanie się pszczół. Mleczko pszczele ma szereg cennych właściwości odżywczych. Stymuluje odnowę biologiczną tkanek, ma pozytywne działanie przy zmianach miażdżycowych, w stanach zapalnych żył, po zawale serca, a także w chorobach krwi i niewydolności krążenia. Opóźnia procesy starzenia, dlatego też powszechnie stosowane jest w kosmetyce. Mleczko dodaje się do odżywczych kremów i balsamów, szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry starzejącej się i wymagającej nawilżenia. Właściwości mleczka pszczelego wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób, m.in. depresji i bezsenności. Może być także stosowane jako naturalny afrodyzjak, gdyż zwiększa potencjał fizyczny.
|
|||||||
Sklepik![]() |
||||||||
Odkłady![]() |
||||||||
Hodowla
matek![]() |
||||||||
Galeria![]() |
||||||||
Księga gości![]() |
||||||||
Linki![]() |
||||||||
Kontakt![]() |
||||||||
![]() |