Miód jest produktem spożywczym, wytwarzanym przez pszczoły i gromadzonym
w plastrach. W zależności od surowca, z jakiego powstał, wyróżniamy miód nektarowy
(z nektarów kwiatowych), miód spadziowy (z substancji wydalanej przez mszyce żerujące na drzewach) i miód nektarowo-spadziowy, mieszany. Dojrzały w ulu miód ma konsystencję gęstego syropu, który w czasie przechowywania ulega krystalizacji.

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i świadczy o dobrej jakości produktu. Polega na przejściu z postaci płynnej, patoki, do postaci zestalonej, czyli krupca. Czas krystalizacji jest różny dla różnych rodzajów miodów, zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.

Miód pszczeli zawiera duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, jak również enzymy, kwasy organiczne  i szereg soli mineralnych. W jego składzie można również znaleźć tzw. inhibinę, substancję hamującą rozwój drobnoustrojów. Dzięki obecności tych wszystkich składników, miód ma właściwości lecznicze i stosowany jest w leczeniu wielu chorób.