Pasieka   Miód Wosk Propolis Pierzga Mleczko  
  Cuda z ula

Mleczko pszczele to galaretowata substancja o kremowej, połyskującej barwie i cierpkim smaku. Wytwarzana jest przez młode, 3-9-dniowe pszczoły robotnice w ich gruczołach gardzielowych. To właśnie mleczko decyduje o tym, czy z larwy rozwinie się pszczoła robotnica czy królowa. Najprawdopodobniej decyduje o tym zawartość hormonu juwenilnego, który odpowiedzialny jest za przeobrażanie się pszczół.

Mleczko pszczele ma szereg cennych właściwości odżywczych. Stymuluje odnowę biologiczną tkanek, ma pozytywne działanie przy zmianach miażdżycowych, w stanach zapalnych żył, po zawale serca, a także w chorobach krwi i niewydolności krążenia. Opóźnia procesy starzenia, dlatego też powszechnie stosowane jest w kosmetyce. Mleczko dodaje się do odżywczych kremów i balsamów, szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry starzejącej się i wymagającej nawilżenia.

Właściwości mleczka pszczelego wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób, m.in. depresji i bezsenności. Może być także stosowane jako naturalny afrodyzjak, gdyż zwiększa potencjał fizyczny.

 

  Sklepik
  Odkłady
  Hodowla matek
  Galeria
  Księga gości
  Linki
  Kontakt